Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Επίδειξη των γραπτών δοκιµίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2015



Η επίδειξη των γραπτών δοκιµίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων προβλέπεται στο άρθρο 23 του Ν. 3748/2009 (ΦΕΚ 29, τ.Α719-2-2009). Επίσης, µε βάση τις διατάξεις της µε αρ. πρωτ. Φ.253/75425/Β6/2009 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1369 τ.Β79-7-09), η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του ως άνω νόµου, οι αιτήσεις των υποψηφίων που επιθυµούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους υποβάλλονται από τους ίδιους ή νόµιµα εξουσιοδοτηµένο εκπρόσωπό τους κάθε χρόνο αποκλειστικά το µήνα Σεπτέµβριο του έτους που οι υποψήφιοι πήραν µέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις στη ∆ιεύθυνση ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθµοί των µαθηµάτων που εξετάστηκαν.
Μαζί µε την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο σύµφωνα µε την Υπουργική Απόφαση µε θέµα «Συµπλήρωση – Τροποποίηση της ΠΟΛ 1163/03-7-2013 (ΦΕΚ 1675-Β’) «Όροι και διαδικασία είσπραξης – επιστροφής για την εφαρµογή του ηλεκτρονικού παραβόλου», όπως ισχύει», ΠΟΛ 1131/24-6-2015 (ΦΕΚ 1324-Β’, Α∆Α: ΩΑΕΧΗ-Ι9Ζ) του Υπουργείου Οικονοµικών, η οποία ισχύει από 1-8-2015, υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρµογή του e-Παραβόλου στον ΚΑΕ 3743, µε ονοµασία «παράβολα επίδειξης γραπτών δοκιµίων Πανελληνίων Εξετάσεων». Το παράβολο ορίζεται σε 50 ευρώ για την επίδειξη έως τριών (3) γραπτών δοκιµίων και σε 80 ευρώ για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών (3) γραπτών δοκιµίων (αριθµ. Φ151/96481/Β6/7-8-2009 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονοµίας και Οικονοµικών και Παιδείας ∆ια Βίου Μάθησης και Θρησκευµάτων). Οι υποψήφιοι λαµβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιµίων των µαθηµάτων Γενικής Παιδείας και Κατεύθυνσης µε επίδειξη σε φωτοτυπία.
Εποµένως σύµφωνα µε τα παραπάνω, η υποβολή αιτήσεων από τους υποψήφιους που συµµετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους 2015 και επιθυµούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιµίων, θα πραγµατοποιείται αποκλειστικά από 1 έως 30 Σεπτεµβρίου 2015. Η επίδειξη των γραπτών δοκιµίων θα γίνεται κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεµβρίου -∆εκεµβρίου στη ∆ιεύθυνση που υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόµενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεµόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες ∆ιευθύνσεις ανάλογα µε τον αριθµό των γραπτών.
Επισηµαίνεται ότι αντίγραφα των αιτήσεων που ζητούν επίδειξη γραπτών Ειδικών Μαθηµάτων (Ξένες Γλώσσες, Σχέδια, Μουσικά µαθήµατα) καθώς και των µαθηµάτων «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» και «Γραφιστικές Εφαρµογές» των ΕΠΑΛ, θα πρέπει να διαβιβάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισµού, Παιδείας και Θρησκευµάτων (∆ιεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, Τµήµα Α΄), όπου και θα λαµβάνουν γνώση των αντίστοιχων γραπτών τους οι υποψήφιοι σε χώρο και χρονικό διάστηµα που θα καθορίζεται από την ως άνω ∆ιεύθυνση του Υπουργείου.
Επίσης, µετά το πέρας του διαστήµατος υποβολής των αιτήσεων παρακαλούµε να µας γνωρίσετε συγκεντρωτικά κατά ∆ιεύθυνση ∆.Ε. τον αριθµό των παραπάνω αιτήσεων που θα υποβληθούν στην υπηρεσία σας και το σύνολο των προς επίδειξη γραπτών δοκιµίων έτους 2015 στην ηλεκτρονική διεύθυνση dremetsika@minedu.gov.gr
Πηγή: ΥΠΟΠΑΙΘ / σχετική εγκύκλιος
Εφαρμογή Ηλεκτρονικού Παραβόλου